چسب ماستیک شاید اصطاح آشنایی به گوش شما نباشد، اما همواره در ساخت و ساز و تعمیرات منزل از آن استفاده میکنیم؛ اگر شما هم در حال ساخت و ساز و و یا بازسازی محل کار یا زندگی خود هستید اما با انواع چسب ها و کاربردهای آنها آشنایی ندارید ما در اینجا یکی از انواع چسب های ساختمانی که بسیار پر کاربرد هستند را به شما معرفی می کنیم: چسب ماستیک!
چسب ماستیک قدرت چسبندگی بالایی در اجسام مختلفی مثل سنگ، فلز و بتن دارد. به همین دلیل با تولید این چسبها تحولات زیادی در حوزه ساخت و ساز ایجاد شد. در ادامه با کاربرد ها و نحوه استفاده چسب ماستیک بیشتر آشنا خواهیم شناخت.
چسب ماستیک چیست؟
چسب ماستیک یا خمیر ماستیک، با رنگ سفید معمولاً برای پر کردن درزها و اتصال انواع سطوح مانند کاشی، سرامیک، گچ، سنگ، آجر، بتن، آسفالت، فلزات و غیره استفاده میشود.
چسب ماستیک یکی از انواع چسب است که معمولا برای درزگیری و شکاف بین کاشی و سرامیک ها استفاده میشود، به همین دلیل است که به آن درزگیر کاشی و سرامیک نیز میگویند. ماستیک یک نوع ماده با الاستیسیته یا الاستیک بالا و یکی از محصولات آببندی است که در بسیاری از محیطهای تجاری و صنعتی مورداستفاده قرار میگیرند.
این چسب علاوه بر اینکه درزها را پر میکند، از ورود رطوبت و آلودگی به سطح مورد نظر جلوگیری میکند. استفاده از این چسب میتواند به عنوان یک لایه محافظ در برابر رطوبت و آلودگیهای مختلف بر روی سطوح مورد استفاده قرار گیرد.این ماده بهصورت مصنوعی نیز تولید میشود و بسته به کاربرد آن معمولاً به شکل مایع نازک، چسب ضخیم، یا خمیر موجود است. در چسب های ماستیک به دلیل وجود ملات در ترکیبات آن اصلا حالت ژله ای وجود ندارد و از چسب ماستیک برای آب بندی ، عایق و صداگیری پنجره های پی وی سی به طور گسترده توسط نصابان در و پنجره استفاده می شود.
کاربرد چسب ماستیک چیست؟
همان گونه که گفتیم چسب ماستیک، یک مایع با الاستیسیتهی بالاست که جهت مصارف مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. از مهمترین پروژههایی که ماستیک در آنها مورد استفاده قرار میگیرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چسباندن اتصالات درونی و بیرونی ریز در ساختمان ها
- در اجرای پروژههای ساختمانی جهت اتصال پنجرهها به سازه مورد استفاده قرار میگیرد
- چسب ماستیک در ساخت و ساز، به عنوان مثال در نصب کاشی و سرامیک، اتصال لولهها و آببندها، و نصب وسایل دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
- از آنجایی که این چسب پس از خشک شدن نیز حالت انعطافپذیر و الاستیکی دارد و شکننده نمیباشد در محلهای که حرکت و یا لرزش وجود دارد بیشترین کاربرد را دارد
- آببندی کردن کاشیها و بدنه سرویسهای بهداشتی و حمام، اطراف شیرآلات
- قابلیت اتصال انواع سطوح از جمله شیشه، چوب، سنگ و غیره را دارد
- قابل کاربرد در صنایع گوناگون به ویژه صنعت سنگ
- بندکشی مصالحی مثل کاشی، سنگ و آجر
- ترمیم کردن بتنهای تخریب شده
- استفاده از چسب ماستیک در صافکاری و نقاشی خودرو
- آب بندی مخازن آب، استخرها و کانالهای آبرسانی
سایر کاربرد های چسب ماستیک
- چسب ماستیک برای اتصالات چوبی مانند نصب مبلمان، اتصالات دکوراتیو، ساخت مدلهای چوبی و نصب کابینت و قطعات چوبی استفاده میشود. همچنین، برای اتصالات فلزات نیز کاربرد دارد.
- در خانه، این چسب برای تعمیرات کوچک، چسباندن مواد مختلف نظیر پلاستیک، فوم، کاغذ، کارتن و شیشه مورد استفاده قرار میگیرد.
- به دلیل ویژگیهای عایق الکتریکی و مقاومت در برابر دما، برخی از انواع چسب ماستیک برای اتصالات الکترونیکی و مونتاژ قطعات الکترونیکی نیز استفاده میشود.
- از آنجا که این چسب دارای خصوصیات قوی چسبندگی و استحکام است، در صنایع دستی و ساخت مدلها نیز به کار میرود.
همچنین، برخی از انوع چسب ماستیک دارای خصوصیات خاصی مانند مقاومت در برابر دما، ضدآب بودن و سریع خشک شدن هستند که باعث میشود برای کاربردهای خاصی مورد استفاده قرار گیرند. مهم است که قبل از استفاده، مشخصات و ویژگیهای این چسب را به دقت مورد بررسی قرار داده و بر اساس نوع کاربری مناسب آن را انتخاب کنید.
ویژگیهای چسب ماستیک
- چسب درزگیر ماستیک ماندگاری زیادی دارد و تا مدتها میتوان از آن استفاده کرد.
- چسبندگی فوق العاده زیاد به انواع مصالح ساختمانی نظیر بتن ، سنگ
- سمی نیست و میتوان بدون نگرانی برای شیرهای طرفشویی به کار برد.
- حفظ قابلیت انعطافپذیری در گرمای بسیار زیاد و یخبندان
- چسب ماستیک سریع خشک میشود و پس از خشک شدن میتوان آن را رنگ آمیزی کرد.
- مقاوم در برابرعوامل محیطی مقاوم در برابر تابش نور خورشید
- غلظت این چسبها بسیار مناسب است و اصلا چکه نمیکند.
- عدم ایجاد خوردگی در این محصول و طول عمر بالا
- قابلیت تحمل فشارهای مداوم و سنگین
- قابلیت اجرا با ضخامت بالا
معایب استفاده از چسب ماستیک درزگیر
همانطور که گفتیم چسب ماستیک در محیط های که دارای حرکت هستند، قابلیت کاربری فراوانی دارد اما اگر میزان حرکت در آن زیاد باشد، بازدهی آن کمتر میشود.به عبارت دیگر این چسب انعطافپذیری کافی برای تحمل حرکات بزرگ را ندارد. چسب ماستیک درزگیر به هر میزان که ضخیمتر اجرا شود، مقاومت بالاتری خواهد داشت از این رو استفاده از آن به عنوان یک لایهی نازک کارآیی چندانی خواهد.
روش استفاده از چسب ماستیک
انتخاب و خرید چسب ماستیک درزگیر با توجه به کاربرد آن انجام می شود. اعمال و طرز استفاده از چسب ماستیک نیز نقش مهمی در عملکرد این چسب ها دارد چرا که تنها یک اتصال بی عیب و نقص از صرف هزینه های سنگین جلوگیری کرده و ماندگاری بالایی دارد.
- در ابتدا محل اتصال و شکاف را به خوبی تمیز کنید
- ماستیک درزگیر را به آرامی در قسمت اتصال قرار دهید.
- سپس با استفاده از یک کاردک خیس و یا دست آن را صاف کنید.
- لکه های اطراف چسب و محل چسبندگی با استفاده از کاردک خیس پاک می شوند.
نکات مهم در هنگام اجرای انواع ماستیک
- برای کار با ماستیکها حتما باید سطح مورد نظر عاری از هرگونه آلودگی، چربی و مواد زائد باشد.
- قبل از استفاده و اعمال ماستیک از آمادهسازی و عمل آمدن ماستیک اطمینان کامل داشته باشید.
- برای کار با ماستیک بهتر است از دستکش کار و عینک محافظ استفاده شود.
- قبل از اعمال ماستیک به روی سطح مورد نظر بهتر است به درجه حرارت آن توجه داشته باشید، برخی از ماستیکها درجه حرارت بالا نیاز دارند و برخی درجه حرارت پایین.
- همچنین باید اجازه داد تا بسته به نوع ماستیک قبل از بهرهبرداری مدت زمان لازم برای تثبیت چسب ماستیک مورد نظر داده شود.
- همچنین برای این که ماستیک به خوبی کار کند، باید به صورت لایهای کاملا ضخیم در محل مورد نظر قرار بگیرد و اگر یک لایه نازک استفاده شود، نتیجه خوبی حاصل نخواهد شد.
سخن آخر
ماستیک ها جزو یکی از انواع مصالح محسوب می شوند که در صنعت ساختمان کاربرد های بسیار متعددی دارند. استفاده از ماستیک می تواند شکل ظاهری، مقاومت و ماندگاری را تا حد زیادی افزایش دهد و در نهایت اتصالات ساختمان را در وضعیت فوق العاده خوبی قرار دهد. ممنون که با آنا شیمی آراز تولید کننده ی چسب های صنعتی و غیر صنعتی در این مقاله همراه بودید.