دسته‌بندی نشده

چسب یووی چیست؟

یکی از انواع چسب‌های مخصوص که کاربرد بسیار زیادی در صنعت طلاسازی و موبایل دارد، چسب یووی است. ویژگی این چسب و اینکه برای چه موادی مناسب است را ما به شما خواهیم گفت، با ” آنا شیمی آراز” همراه باشید.

یکی از پرکاربردترین لوازم در فعالیت‌های صنعتی، کارگاهی و حتی منزل، چسب است؛ استفاده از چسب، به صنعت خاصی مربوط نمی‌شود، همه ما در طول روز در محیط خانه یا محل کار به چسب‌های مختلف نیاز پیدا کرده‌ایم چه چسب‌های معمولی مثل چسب کتاب یا چسب‌های تخصصی‌تر مثل چسب آکواریم. عدم چسبندگی و دیر خشک شدن چسب‌های مختلف موجب شده است که همیشه به دنبال مدلی با کیفیت بالاتر باشیم تا به ‌راحتی بچسبد و زمان زیادی تلف نشود.

اما چسب‌ها تنوع زیادی دارند و برای نوع خاصی از کار و مواد هدفمند شده‌اند. به عنوان مثال برخی از موادی که دارای ارزش بالایی هستند و نسبت به چسب یا دیگر مواد شیمیایی حساسیت بیشتری دارند، برای چسباندن آن‌ها به مواد خاص نیاز است و از هر نوع متریالی نمی‌توان استفاده کرد.

به عنوان نمونه طلا  و موبایل جزو این دسته هستند که برای چسباندن آن ها نیاز به چسبی منحصر به فرد و خاص داریم. مواد حساس و گرانقیمتی مانند طلا برای دستیابی به چسبندگی پایدار و بادوام به چسب منحصر به فردی نیاز دارند.

چسبUV  چیست؟

چسب uv‌ انواعی از چسب‌ها بوده که به واسطه پرتو uv یا همان نور فرابنفش خشک می‌شود. این چسب پس از خشک شدن حالت شفاف داشته و هیچ ردی از خود به جای نمی‌گذارد و به همین دلیل است که در صنایع حساس مانند طلاسازی، چاپ الکترونیک، جواهرات و… از آن استفاده می‌شود. چسب‌‌های یووی در صنایع در مقیاس بزرگ و محصولات تجاری مانند مواد غذایی، لوازم آرایشی، خودرو و دارو نیز استفاده می‌شوند.

شما می‌توانید حتی از نور یکنواخت خورشید نیز برای سفت شدن این نوع چسب‌‌ها استفاده کنید، در این صورت زمان موردنیاز برای خشک شدن آن‌ها افزایش می‌‌یابد. علاوه‌ بر قدرت چسبندگی، چسب یووی برای درزگیری و پر کردن سطوح مختلف نیز استفاده می‌شوند.

به طور کلی چسب یووی از دو لایه پلیمری تشکیل شده و نحوه عملکرد آن به این صورت است که در حالت جامد این دو لایه اتصالی ندارند، اما هنگامی ‌که به چسب فشار و حرارت و نور یووی اعمال می‌شود، لایه‌های پلیمری آن به هم نزدیک و متصل شده و یک حالت چسبنده بین دو سطح ایجاد می‌کند.

زمانی که این حرارت و فشار به طور کامل و در مدت زمان کافی به چسب اعمال شود، لایه‌های پلیمری آن پیوند‌های شیمیایی قوی بین هم برقرار کرده و چسبندگی بسیار محکمی ‌به وجود می‌آورند. علاوه بر این هیچ گونه رد و اثری از خود به جای نمی‌گذارد.

کاربردهای چسب یووی

تطبیق پذیری چسب هایی که با اشعه ماوراء بنفش خشک می شوند یکی از بزرگترین نکات مثبت آنهاست. نه تنها می توانید مواد مختلف را به یکدیگر متصل کنید، بلکه می توانید از چسب UV برای بازسازی مواد، پر کردن شکاف ها و محافظت از سطوح ظریف استفاده کنید. در زیر به برخی از مهم‌ترین انواع کاربرد های چسب‌ یووی اشاره کرده‌ایم:

  • با توجه به ویژگی‌های منحصربه‌ فرد چسب فرابنفش، از آن در طلاسازی وساخت وسایل تزئینی و صنایع دکوری استفاده می‌شود.
  • چسب‌های UV در صنعت الکترونیک و موبایل برای اتصال قطعات الکترونیکی، تقویت اتصالات الکتریکی و تعمیر بردهای الکترونیکی استفاده می‌شوند.
  • می‌توان از این چسب‌ها برای اتصال و چسباندن قطعات پلاستیکی در داخل و خارج خودرو استفاده کرد. به عنوان مثال، در تعمیر و اتصال بخش‌های مختلف کابین خودرو، می‌توان به جای استفاده از روش‌های سنتی مانند پیچ و مهره از چسب UV استفاده کرد. ضد آب‌ سازی قطعات خودرو نیز یکی دیگر از کاربردهای چسب‌های UV است. به طور کلی، چسب‌های UV در صنعت خودروسازی برای تعمیرات، اتصالات و تثبیت قطعات مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند‌.
  • در ساخت و تعمیر محصولات چوبی و مبلمان نیز می‌توان از چسب‌های UV استفاده کرد. این چسب‌ها برای ایجاد اتصال قوی و با دوام میان قطعات مختلف چوبی مورد استفاده قرار می‌گیرند. با استفاده از این چسب‌ها، می‌توان قطعات چوبی را به روش‌های مختلف به یکدیگر متصل و اتصالاتی زیبا و بدون نیاز به پیچ و مهره‌ ایجاد کرد.
  • مصرف چسب UV در صنعت پزشکی نیز به دلیل ویژگی‌های خاص این چسب نظیر سرعت، دقت و استحکام چسبندگی، مورد توجه قرار گرفته و برای انجام عملیات دقیق و موثر در این صنعت بسیار مفید واقع شده است. به طور مثال یکی از مهم‌ترین کاربرد چسب UV در پزشکی برای ترمیم آسیب‌های کوچک در دندان‌ها است. علاوه ‌بر این از چسب UV برای اتصال قطعات پزشکی مانند لوله‌ها، شیشه‌ها، صفحات پلاستیکی و فلزی نیز استفاده می‌شود.
  • در صنعت شیشه، چسب‌های UV برای تعمیر شیشه‌های آسیب دیده و اتصال شیشه به قطعات دیگر مانند فلزات، پلاستیک و چوب استفاده می‌شوند. همچنین می‌توان از چسب یو وی برای تقویت و تعمیر لبه‌های شیشه‌ها استفاده کرد. با استفاده از این روش، لبه‌های شیشه‌هایی که دچار ترک، خراش یا ضعف هستند، ترمیم شده و مقاوم‌تر می‌شوند.

ویژگی های چسب یووی

به دنبال بررسی آن که چسب uv چیست و کاربردهای آن چیست؟ به ویژگی های  چسب  یووی و دلیل استفاده بالای آن در صنایع مختلف می‌پردازیم:

انعطاف پذیری بالا

انواع چسب یووی با استفاده از فرمولاسیون عالی، زمانی که در معرض نور فرابنفش قرار می‌گیرند، سفت می‌شوند. این ویژگی به این معنا است که اگر چسب یو وی را در مقابل نور فرابنفش قرار ندهید، همچنان حالت مایع خود را حفظ می‌کند و شما می‌توانید آن را در سطوح مختلف پخش کنید یا تمیزکاری انجام دهید. این خصوصیت به افرادی که در کار خود حرفه‌ای نیستند کمک می‌کند تا بعد از استفاده از چسب،‌ کار خود را اصلاح کنند. این قابلیت‌ چسب یو‌ وی، آن را از دیگر مدل‌ها که به محض قرار گرفتن در معرض هوا، می‌چسبند، متمایز می‌کند.

قابلیت چسبندگی سریع

کاربرد چسب UV به‌خصوص در صنایعی که به چسبندگی فوری نیاز دارند، بیشتر‌ است. این چسب‌ها با استفاده از لامپ یو وی در چند ثانیه خشک می‌‌شوند. لازم به ذکر است که زمان خشک شدن آن به نسبت میزان چسبی که استفاده شده می‌تواند کم یا زیاد شود. اگر در صنعتی فعالیت می‌کنید که نیاز دارید چسب‌های یو وی، سریع‌تر خشک شوند باید از لامپ‌های فرابنفش بیشتری استفاده کنید‌‌.

کاربرد در شرایط رطوبتی

یکی از مشکلاتی که بسیاری از چسب‌ها دارند، عدم کارکرد صحیح و چسبندگی مناسب در رطوبت است؛ اما چسب uv این مشکل را نداشته و به واسطه نور uv که به آن می‌تابد و فعل و انفعالاتی که داخل خود جسم رخ می‌دهد، حتی در شرایط مرطوب نیز می‌تواند چسبندگی ایده‌آل از خود نشان ‌دهد. با توجه به این مسئله از چسب uv در زیر آب نیز می‌توان استفاده کرد که در صنعت کشتی سازی یا فعالیت‌های زیر دریایی کاربرد بسیاری دارد.

مقاومت بالا در مقابل حرارت

یکی از اصلی‌ترین دلایل برای استفاده از چسب uv، مقاومت بالای آن در مقابل اعمال حرارت است. به طوری که در دماهای خیلی بالا نیز می‌تواند عملکرد مناسبی از خود نشان دهد. این چسب در فعالیت‌هایی نظیر ذوب شیشه، ساخت طلا و جواهر، لوازم الکترونیکی و … مورد استفاده قرار گیرد.

بدون اثر ظاهری

می‌توان گفت اصلی‌ترین عامل استفاده از چسب uv در صنایع خاص نظیر جواهرسازی، کریستال سازی و … نداشتن تأثیر بر روی ظاهر اجسام توسط چسب است. این محصول پس از خشک شدن اتصال بسیار قوی ایجاد می‌کند و همچنین هیچ گونه اثر ظاهری ندارد. چسب یو وی فاقد هرگونه طرح و رنگ است و حالت شفاف دارد، علاوه بر این به دلیل متریال به کار رفته به مرور زمان دچار تغییر رنگ یا زردی نشده و همچنین در برخورد با حلال رنگ چسب تغییر نمی‌کند.

بدون آسیب جسمانی

یکی از معایب چسب‌هایی که نیاز به حلال دارند ایجاد گازها و بوی شیمیایی بوده که برای سلامت بدن مضر است و این چسب‌ را باید در محیط باز مورد استفاده قرار داد؛ اما چسب uv این مشکلات را نداشته و در محیط‌های بسته می‌توان پروسه چسباندن را انجام داد. همچنین استفاده از چسب uv خطری برای سلامت انسان نداشته و عواملی نظیر مشکلات پوستی، مشکلات تنفسی و یا آسیب به تجهیزات و لباس را به دنبال ندارد.

سخن آخر

در این مقاله به بررسی چسب یو وی ‌‌و کاربردها و ویژگی های آن پرداختیم. چسب‌های یو وی دارای قدرت چسبندگی بالایی هستند، این چسب‌ها از نور فرابنفش برای سفت شدن استفاده می‌کنند. سرعت خشک شدن و چسبندگی فوق‌العاده آن‌ها موجب شده که در صنایع مختلفی از جمله صنایع چوبی، پلاستیکی، سرامیک و کاشی و شیشه مورد استفاده قرار بگیرند.

چسب‌های یو وی علاوه‌ بر سرعت خشک‌ شدن و قدرت چسبندگی، دارای انعطاف بسیاری بالایی نیز هستند، به این ترتیب که قبل از قرار دادن آن‌ها زیر نور فرابنفش می‌توان ناحیه‌ای که چسب‌کاری شده را ترمیم یا چسب را در سطوح بیشتری پخش کنید. این ویژگی موجب می‌شود که استفاده از چسب‌های یو وی برای افراد مبتدی راحت باشد‌. ممنون که با “آنا شیمی آراز” همراه بودید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *